Dokuma nedir nasıl yapılır? dokumacılık tarihi hakkında bilgi

DOKUMA iplik şeklindeki her cins ham maddeden kumaş yapma. Aynı maddelerden dokunan ya da örülen kumaş. Çok eski zamanlardan beri bilinmekte ve yapılmaktadır.


Yün, keten ve kenevirin İÖ 5000-7000 yıllarında Ön Asya’da ve Mısır’da iplik haline getirilip eğrildiği bilinmektedir. İplik eğirmek için kullanılan ilk aygıt örekedir. 18. yüzyılın sonlarına doğru, ilk iplik bükme makineleri yapıldı. Bugün dünyanın her yerinde iplikler, modern makinelerde büyük bir hızla bükülmektedir.

Dokumalar da önce basit tezgahlarda yayılmıştır. Zamanla el tezgahından, mekanik dokuma tezgahlarına geçilmiştir. Dokumada makineleşmenin başlangıcı iplikten biraz daha eskidir (18. yüzyılın ilk yarısı). Dokuma ilkesi o zamandan beri hiç değişmemekle birlikte, dokuma hızı ve genişliğinde, dokuma kalitesinde büyük gelişmeler sağlanmıştır.

Türkiye’de dokuma sanayi 19. yüzyılın ortalarında başladı. Bu tarihten önce her yerde el tezgahları kullanılıyordu. Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra dokuma sanayinde büyük atılımlar yapılınca ve el tezgahları büyük ölçüde ortadan kalktı. Günümüzde dokuma sanayi, Türkiye’nin en gelişmiş sanayi durumundadır.

Türk dokuma sanayinde ve buna bağlı olarak pamuk ipliği ve dokuma ürünleri dışsatımında son yıllarda sağlanan büyük gelişme. AET ülkelerinin bazılarındaki iğ ve tezgah sayısında düşmelere neden olduğundan söz konusu ülkelerde pamuk ipliği ve dokuma ürünleri dışalımını kısıtlayıcı önlemler alınmaktadır