93 harbi nedir neden çıktı ne zaman oldu? nedenleri ve sonuçları hakkında bilgi

DOKSAN ÜÇ SAVAŞI 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı. O zaman kullanılan rumi takvimle 1293 yılında başladığı için “Doksan üç Harbi” adıyla anılır. Savaşın görünür nedeni 1876’da Osmanlı ordusuna yenilen Sırbistan ve Karadağ’la eski koşullarla barış yapılması, ayrıca Bosna-Hersek ve Bulgaristan’a özerklik verilmesi yolunda Rusya’nın istekleridir.


Osmanlı devleti bu istekleri kabul etmeyince Rusya savaş açtı (1877). Rumenlerle Karadağlılar da Rusların yanında yer aldılar. Rus orduları iki cepheden, hem Kafkasya’dan, hem Rumeli’den saldırıya geçtiler.

Tuna’yı aşarak Balkan geçitlerine doğru ilerleyen Rus orduları Erzurum'a kadar ilerlediler. Batı cephesi komutanı Gazi Osman Paşa, Plevne savunması ile Rus ordularını bir süre durdurmayı başardı. Ancak yardımsızlıktan ve düşmanın üstünlüğü karşısında zayıf düşünce, kuşatmayı yarıp Plevne’den çıkmak isterken yaralandı ve tutsak edildi.

Plevne’nin düşmesi üzerine Rus orduları İstanbul’a doğru ilerleyip Çatalca’ya kadar geldiler. Rusların İstanbul’a bu kadar yaklaşmalarından telaşlanan padişah 2. Abdülhamit barış istemek zorunda kaldı ve ağır koşullarla Ayastefanos antlaşması imzalanarak savaşa son verildi (1878).

Avusturya ve İngiltere kendi çıkarlarına uygun bulmadıkları bu antlaşmayı onaylamayıp tanımadılar. Almanya’yı aralarına alarak Rusya’ya baskı yapıp, Berlin’de bir kongre toplanmasını sağladılar. Sonunda Osmanlı Devleti için büyük bir değişiklik sağlamayan Berlin Antlaşması imzalandı (1878).