Gebelikte 17. hafta anne karnında bebek gelişimi görünümü ve annedeki değişiklikler

Hamileliğin 17. haftasında bebeğiniz artık emme ve yutma reflekslerini gerçekleştirir. Bu yüzden ağzını açarak suyunu yuttuğunu, dudaklarını birbirine sürttüğünü, emme hareketlerini net olarak görebileceksiniz.

Doktorumuz anatomik ultrasonunu tamamlayacak ve bundan sonra gelişimsel bir tanı yönetimi olan amniyosenteze ihtiyaç duyup duymadığınıza karar verecek. Bu tabi sizin ölçüleriniz, bebeğinizin büyüme şekli, anne yaşı bunların hepsiyle beraber ve daha önce yapılmış olan tarama testlerinizle bu net kanıya varılacak.

Sağlıklı bir gebelikte, sağlıklı bir şekilde devam etmek için yine günlük düzenli beslenmenize, meyve sebze alımlarınıza, omega-3 takviyelerinize, özellikle bu aydan itibaren dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü tüm organları gelişti bundan sonra kat ve kat büyüyen bir beyne sahip bebeğiniz ve 5 yaşına kadar bu beyin büyümesini gerçekleştirilecek.

Siz kendinize ne kadar iyi bakarsanız bebeğinize de o kadar iyi bakmış olacaksınız. Özellikle bu haftalar gebeler için rahatsız edici olan kasık ağrıları çok sizi tedirgin etmemelidir. Yine de doktorunuza başvurarak herhangi bir rahim ağzı yetmezliği erken dönem bulgusu olup olmadığı konusunda içinizi rahat ettirin. Ama genel olarak rahimin büyümesi ve ağırlaşması kasıklardaki rahimi taşıyan bağlarda gerginliğe ve küçük kasık ağrılarına yol açacaktır.