Dostoyevski kimdir ve eserleri nelerdir? sözleri kitapları hayat hikayesi

DOSTOYEVSKİ Fyodor Mihayloviç (1821-1881) Rus romancısı. Moskovada dünyaya geldi. Askeri mühendis okuluna girdi. Babası kendi toprak kölelerince öldürüldü. 1843'te istihkam mühendisi oldu. Bu sırada yazdığı ''İnsancıklar'' adlı eseri başarılı olarak nitelendirildi.


Bir ara politikaya karıştı ve l849’da bir grup liberalle birlikte tutuklanıp ölüm cezasına çarptırıldı. İdamından birkaç saniye önce affa uğrayarak, cezası Sibirya'da dört yıl sürgüne çevrildi.

Dört yıl sonunda (1850-1854) Sibirya'da bir alaya atandı. Orada veremli bir genç dulla evlendi. Geçirdiği fırtınalı yaşam onu derinden etkiledi, sara nöbetleri gelmeye başladı.

1859'da Petersburg'a dönme izni verilince yeniden yazmaya koyuldu. Bu dönemde yazdığı ''Ölüler Evinden Anılar'' adlı eseri ile ünü arttı. Baş eseri olan ''Suç ve Ceza''yı 1860'ta yayımladı. Bu arada Avrupa'yı dolaştı, 1864'te karısı öldü.

1867'de yeniden evlendi. Birkaç yıl, Avrupa kentlerinde kumar tutkusu içinde, çılgın bir yaşam sürdü. 1868'de ''Budala''yı yayımladı. Bu büyük eseri başkaları izledi. ''Karamazov Kardeşler'' bunların en önemlisiydi.

1880 yılında Puşkin Anıtı'nın açılışında verdiği söylev büyük bir beğeniyle karşılandı. Öldüğünde, görkemli bir törenle kaldırılan cenazesine çok büyük bir kalabalık katıldı.

Dostoyevski ruhsal incelemelere dayanan, insan ruhunun aşağılıklarını ve üstünlüklerini, Tanrısal bağıntıları içinde veren eserleriylebütün roman dünyasını etkilemiş ve bu etkisini günümüzde de etkilemeyi sürdürmektedir.

Kahramanlarının bilinçaltı ve düş dünyasını yansıtan kişilikleri, insanlardan bir parça taşıdığı için okuyucuyu her zaman derinden etkilemiştir.

Dostoyevski'nin eserlerinin çoğu Türkçe'ye de çevrilmiştir: Budala, İnsancıklar, Delikanlı, Ebedi Koca, Ecinniler, Karamazov Kardeşler, Kumarbaz, Ölüler Evinden Anılar, Suç ve Ceza, vb.