Döllenme nedir nasıl olur nerede gerçekleşir? kısaca üreme hakkında bilgi

DÖLLENME erkek gamet ile dişi gametin bir zigot oluşturmak üzere birleşmesi. Genel kural olarak aynı türden, fakat değişik bireylerden gelen iki canlı hücre bazen bir arada yaşayabilir, ancak hiç bir zaman birleşip kaynaşarak tek hücre haline gelemez.


Evrensel açıdan yalnızca gametler, yani erkek ve dişi üreme hücreleri bu kurala uymazlar. Onlar da kromozomları bakımından birer yarım hücre durumundadırlar. Birleşip kaynaşmaları, yani döllenmeleri, onları yalnız ölümden kurtarmakla kalmaz aynı zamanda tam bir zigot (döllenmiş yumurta) oluşumunu da
gerçekleştirir. Bunun sonucunda da yeni bir hayvan ya da bitki ortaya çıkar.

Bazı özel durumları da belirtmek gerekir: Aynı bireyden gelen iki gamet birleşebilir, böyle bireylere kendi dölek denir. İki gamet özdeşse (yani erkek ve dişi ayırt edilemiyorsa) eş döllenme söz konusudur.

Üstün yapılı mantarlarda olduğu gibi, hücreler birleştikten uzun bir süre sonra çekirdekler birleşip kaynaşıyorsa, böyle durumlara çift çekirdeklilik adı verilir. Erkek gamet, dişi gamete kromozomlarını vermeksizin orda embriyon gelişimini başlatıyorsa, spermasız döllenme söz konusudur.

Tohumlu bitkilerde ise çifte döllenme olur (zigotun yanı başında bir besi dokusu vardır, bu doku iki ayrı hücrenin döllenmesiyle oluşur ve zigota besin sağlar). Kirpikli bir hücrelilerde kavuşma yoluyla döllenme görülür (iki birey birleşmeden gametlerini değiştirir ve böylece döl yenilemiş olurlar) vb.