Doğum nedir ne kadar sürer nasıl gerçekleşir? kısaca tanımı

DOĞUM bir canlının dünyaya gelişi. Canlıların çoğunda, (üstün yapılı hayvanlarla bitkilerin tümünde) yeni bir canlı yaratığın oluşması, biri erkek, diğeri dişi olarak adlandırılan iki hücrenin, birleşerek bir yumurta oluşturmalarıyla gerçekleşir.


İnsanlarda da durum böyledir. Kadınların yumurtalığında oluşan yumurta hücresi ile erkeklerin erbezlerinde oluşan sperma, (erkek döl hücresi) kadınların döl yatağında birleşip döllenir, sonra döl yatağına yapışıp yuvalanarak büyüyüp gelişir ve 9 ay sonunda bir canlıyı meydana getirir.

Döl yatağındaki bu yeni canlıya, ilk üç aylık dönemde embriyo, ondan sonra doğuncaya kadar da dölüt denir. Mikroskopla yapılan gözlemler ve özel yöntemlerle çekilen filmler yardımıyla, embriyo ve dölütün ana karnındaki gelişimi izlenebilmiş ve görüntülenmiştir.

Sekiz haftalık embriyonun boyu yirmi sekiz milimetredir ve çevresi, içi sıvı dolu saydam bir kese ile sarılıdır. On haftalıkken embriyo da burun, gözler, ağız ve başlıca organlar ortaya çıkar. Dört aylıkken çocuk 12 santimetreyi, yedi aylıkken 35 cm’yi bulur.

Normal gebelik süresi 9 aydır. Ancak çocuk bazen 7 aylıkken de doğabilir. Buna erken doğum denir. 7 aydan önce doğan çocuğun yaşama şansı yoktur. Doğumdan hemen sonra, bebeği anneye bağlayan göbek bağı kesilir. Bebek ana karnında iken, bu bağ yoluyla anasının kanıyla beslenir ve oksijen alır.

Eskiden doğumlar anne için de, çocuk için de bazı tehlikeler yaratmaktaydı. (kanama, mikrop kapma, vb.). Günümüzde tıp bu alanda büyük ilerleme gösterdiğinden gebelik ve doğum sırasında ölen anne ve bebek sayısı büyük ölçüde azalmıştır.