Doğanın korunması için neler yapılabilir niçin önemlidir? ile ilgili yazı

DOĞANIN KORUNMASI dünyada doğal dengenin bozulmaması için alınan önlemlerin ve kullanılan yöntemlerin tümü. İnsanoğlunun, özellikle sanayi devriminden sonra ve hızlı nüfus artışı nedeniyle, doğal kaynakları aşırı ölçüde bozması ve gelişigüzel kullanması sonucu ortaya çıkan bir zorunluluktur.


Doğada, binlerce yıldan beri iklim, bitkiler ve hayvanlar arasında kurulmuş bir denge vardır. Bunlardan herhangi birinin büyük ölçüde etkilenmesi, kurulu dengeyi bozar. Örneğin böcekcil, kuşların yaşamı güçleştirilirse çoğalmaları önlenirse, böcek sayısı hızla artar. Çoğalan böcekler, bitkileri kemirerek doğayı çıplaklaştırır, vb.

Ormanlar, tarla açmak için yakılarak yok edilirse, çıplak kalan toprak aşınarak sularla denizlere taşınır, toprak çoraklaşıp çölleşir, vb. Böcek öldürücü ilaçlar, kimyasal madde üreten fabrikaların artıkları sürekli olarak denizlere, göllere ırmaklara akıtılırsa, bu sulardaki canlıların yaşaması güçleşir.

Bu nedenle doğayı korumak gerekmektedir. Nitekim, özellikle batılı ülkelerde doğayı korumak için yasal önlemler alınıp yürürlüğe konmuş ve bazı gönüllü derneklerde kurulmuştur. Günümüzde doğayı koruma kaygısı bütün ülkelerde yaygındır ve her devlet bu alanda elinden geldiğince önlemler almaktadır.