Dizel motor nedir nasıl çalışır kim icat etti? performansı ve özellikleri hakkında bilgi

DİZEL motorin ya da mazot denen akaryakıtla çalışan motor. Yapımını gerçekleştiren Alman mühendisi Rudolf Diesel'in adıyla anılır. Biçimi “patlamalı” denen benzin motoruna benzer, ancak yakıt karışımı, ateşleme ve yakıt cinsi bakımından ondan ayrılır. Bu motorda karbüratör yoktur, yakıt doğrudan doğruya motorun içine silindirlere püskürtülür.


Daha önce silindirlere emilerek çekilen hava, orada pistonla sıkıştırılarak ısınır,sıcaklığı 600°C’ye kadar yükseltilir. Yakıt bu sıcak havanın içine, enjektör denen bir memeden, basınçla püskürür ve sıcak hava ile karşılaşınca kendiliğinden tutuşur. Bu yanmadan doğan gazlar pistonu iterek motoru çalıştırır. Böylece ateşleme basınçla sağlandığı için, bu motorda ateşleme öğelerine (buji, platin, vb.) gerek yoktur.

Dizel motoru ekonomik bir motordur. Benzine oranla daha kalın ve daha ucuz bir yakıtla (motorin) çalışmaktadır. Bu yakıttan daha fazla güç sağlandığı için, dizel motorları büyük makinelerde (gemi, tren, kamyon, termik elektrik santralı, vb.) kullanılır.

Bunda dizel motorunun benzin motorlarına oranla daha ağır olmasının da etkisi vardır. Ayrıca dizel motoru benzin motoruna göre daha gürültülü ve daha titreşimlidir. Bu nedenle, büyük ve sabit yapılar için elverişlidir. Bununla birlikte, ekonomik olduğu için son yıllarda binek otomobillerinde de kullanılmaya başlanmıştır.