Devşirme sistemi nedir nasıl uygulanırdı? kısaca özellikleri hakkında bilgi

DEVŞİRME Osmanlı İmparatorluğu'nda, Kapıkulu ocaklarında ve saray hizmetlerinde kullanılmak üzere Hristiyan halktan (reaya) çocuk toplama yöntemi. Bu yöntemle toplanıp yetiştirilenlere de devşirme denir.


Daha önce, söz konusu hizmetler için, savaşlarda tutsak edilen çocuklardan yararlanılırdı. 15. yüzyılın başlarında, fetihlerin duraklaması üzerine, 2. Murat zamanında devşirme yoluna başvuruldu. Önce Rumeli'nden Hristiyan çocukları devşirildi. Daha sonra aynı yöntem Anadolu Hristiyanlarına da uygulandı.

Devşirme işlemi gereksinime göre 3 ya da 5 yılda bir, hatta bazen 7 yılda bir uygulanırdı. 8 ile 20 yaş arasındaki uzun boylu, sağlam çocuk ve gençler seçilir, bir ailedeki tek çocuğa dokunulmazdı. Bunlar 150-200 kişilik gruplar halinde başkente getirilir, İslam dinine kabul edildikten sonra Türk geleneklere alışsınlar diye Anadolu’da Türk çiftçi ailelerin yanına yerleştirilirdi.

Bu alıştırmadan sonra, Acemi Oğlanlar Ocağı’na alınır, oradan da ya Yeniçeri Ocağı’na ya da diğer Kapıkulu ocaklarına geçerlerdi. Devşirmelerden birçok vezir, sadrazam ve ünlü kumandan yetişmiştir. Ünlü Sokullu Mehmet Paşa, Bosna-Hersek yöresinden devşirilmiş bir Sırp çocuğu idi. 17. yüzyıldan Sonra bozulmaya başlayan devşirme yöntemine, 19. yüzyılın başlarında son verildi.