Deri nedir ne işe yarar? kısaca görevleri ve katmanları hakkında bilgi

DERİ insanların ve hayvanların vücudunu dıştan saran koruyucu tabaka. Üstten alta doğru üç kattan oluşur. Üst deri, alt deri ve deri altı. Üst derinin alt bölümü malpiği hücreleri denen üreğen hücrelerden oluşur. Bunların üstünde keratin tanecikleriyle dolu bir hücre katmanı onun üstünde de boynuzsu bir katman yer alır.


Bu tabaka durmadan kepeklenerek dökülür ve alttan gelenlerle yenilenir. Alt deri bol damarlı ve sinirle dolu bir bağ dokusudur, derinin beslenmesini ve dayanıklılığını sağlar. Kıl kökleri, yağ ve ter bezleri bu tabakada bulunur. Deri altı ise yağlı bir dokudur.

Bazı kasların deriyle bağlantıları vardır, deriyi oynatabilirler. Göz kapaklarını, burun kanatlarını, dudakları, boyun derisini oynatan kaslar bunlardandır

Sağlam ve esnek olan deri, vücudu çarpmalarla ve sıcaklık değişikliklerine karşı korur. Hücrelerin arasında boşluk yoktur, böylece vücuda mikropların ve zehirli maddelerin girmesine de engel olur.

İçindeki sinir uçları ile üç duyumu almaya yarar: Dokunma, sıcaklık, soğukluk. İki de salgısı vardır: Yağ salgısıyla deriyi yumuşatır, ter salgısıyla da, buharlaşma yoluyla ısı fazlasını atar.

Deride birçok hastalıklar olabilir. Bunlardan bazıları, karaciğer gibi, iç organlardaki bir bozukluğun yansımasıdır.

Egzama, sedef hastalığı gibi deri hastalıklarının nedeni ise bilinmemektedir. Tedavileri de her zaman başarılı olmamaktadır. Deri hastalıkları tıpta ayrı bir uzmanlık dalıdır.