Dede Korkut Hikayeleri nedir ne anlatır ne zaman yazıldı? özellikleri yazarı hakkında bilgi

DEDE KORKUT HİKAYELERİ en eski yazılı Türk masalları. Bugün elde iki yazması vardır. 12 masaldan oluşan bir yazma nüsha, Dresden Kitaplığı’nda, 6 masaldan oluşan bir başka nüsha Vatikan Kitaplığında bulunmaktadır. Her ikisinin de Türkiye’de yayımlanmış örnekleri vardır.


Masalların 14. ya da 15. yüzyılda kaleme alındığı sanılmaktadır. Hikayelerin konusu Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu ile Azerbaycan yöresinde geçmekte ve Oğuzların Azeri ağzıyla anlatılmaktadır.

Dede Korkut adında, bir yarı şaman halk ozanı tarafından anlatılan hikayelerde, İslamiyet öncesi Türk yaşamının izlerine de rastlanmaktadır.

Hikayelerde Müslüman Oğuzların, Rum, Ermeni ve Gürcü beylikleriyle yaptıkları savaşlar, Oğuz boylarının iç çekişmeleri ve doğa üstü varlıklarla savaşmaları anlatılır.

Anlatılan olaylardan Oğuzlar'ın dini inançları, aile kurumları, günlük yaşamları, siyasi örgütleri hakkında bilgi edinilebilir.

Dede Korkut Hikayeleri dil, anlatım, gözlemcilik ve gerçekçilik açısından bütünüyle ulusal karakter taşıyan bir halk edebiyatı ürünüdür.