Dağlar nedir nasıl oluşur? dağların coğrafya özellikleri ve sistemi

DAĞLAR yüksek tepeli ve dik yamaçlı yer kabartıları. Dünyada iki büyük sistem biçimindedirler. Birincisi, Büyük Okyanus çanağını çepeçevre kuşatan ve “Pasifik Ateş Kuşağı” denilen dağ zinciridir: Kuzey Amerika’da Kayalık Dağlar, Güney Amerika’da And Dağları.


Batıda, Japonya ve Yeni Gine ile devam eden dağ sıraları. İkinci sıradağ sistemi Alp sistemidir. İspanya’da Apeninler ile başlar, Alpler, Kafkaslar, Himalayalar ile doğuya doğru devam eder.

Dağlar özellikle sıradağlar, yer kabuğunun çok güçlü basınçlar altında kıvrılıp katlanması sonucunda yükselme yoluyla oluşmuştur (kıvrımlı dağ oluşumu: Toroslar, Alp dağları, vb.).

Bazı dağlar çevrelerinin milyonlarca yıl boyunca sularla aşınması sonucunda ortaya çıkmıştır: Afrika’da masamsı dağlar gibi. Yerin içinden fışkıran püskürtülerin üst üste yığılmasıyla yanardağlar oluşmuştur.

Bunlar sıradağlardan farklı olarak tek başına yükselen dağlardır. Bugün yanardağ durumunda bulunanlar olmakla birlikte, çoğunluğu sönmüştür.

Türkiye’de Van Gölü yöresinde Nemrut ve Süphan Dağları, doğuda Büyük ve Küçük Ağrı Dağları, İç Anadolu’da Erciyes, Melendiz, Hasan dağları, Karacadağ, Karaman Dağı başlıca sönmüş yanardağlardır.