Çöl nedir nasıl oluşmuştur? çeşitleri ve coğrafya özellikleri

ÇÖL kuraklık yüzünden canlı varlıkların yaşamasına elverişli olmayan geniş kumluk alan. Coğrafi kavram olarak, aralıksız soğuklar ve kuraklık yüzünden canlı varlıkların yaşamadığı yerlere de çöl denir.


Soğuk çöl denen yerler yüksek enlemlerde bulunur. Çok düşük sıcaklık (bazen 0°'nin altında) bitkilerin büyümesine engel olur (Antarktika, Kuzey Kanada).

Sıcak çöller, tropikal bölgelerde bulunur. Bunların ilk özelliği kuraklıktır. Gece-gündüz sıcaklık farkı da yüksektir. Su bulunursa tarım yapılabilir (nitekim vahalarda ve kuyu açılarak çok derinden su çıkarılabilen yerlerde tarım yapılmaktadır).

Çöllerde yetişen ve yaşayabilen bitki ve hayvan türleri sınırlı olduğu gibi, her türdeki bireylerin sayısı da fazla değildir.

Çöl bitkileri, kök ve gövdelerinde su biriktirir (kaktüs, agav), bununla kurak mevsimi geçirirler. Hayvanlar da kuraklığa ve uzun süre susuzluğa dayanıklı olur (deve, deve kuşu, çöl fareleri, vb.).

Çölün, tek yeşil ve canlı yaşam alanı vahalardır. Buralarda pınarlar ve kısa ırmaklar bulunur. Bunların çevresinde palmiyeler ve özellikle hurma ağaçları vardır.