Çinko nedir nasıldır nerede bulunur? kimya özellikleri ve kullanım alanları

ÇİNKO metal bir elment. Simgesi Zn, atom numarası 30, atom ağırlığı 65,38, yoğunluğu 7,1, erime derecesi 419,4°C, kaynama derecesi 929°C. Soğukta kırılganlaşan, ancak 100-150 derecede kolay biçimlenebilen beyaz bir madendir.


Nemli havada, mat bir koruyucu hidrokarbonat tabakasıyla kaplanır. Kızıl ateşte yeşil bir alevle yanar. Soğukta, suda erimiş asitlerden, sıcakta alkalilerden etkilenir. Başlıca çinko bileşikleri şunlardır: Çinkooksit “çinko beyazı” adıyla ressamlıkta kullanılan beyaz bir tozdur; asitlerle birleşerek çinko tuzları, alkalilerle birleşerek çinkatlar verir.

Çinko klorür nem çekici olarak kullanılan beyaz, katı bir maddedir. Çinko tuzları antiseptiktir, tıpta çeşitli tedavi alanlarında kullanılır.

Çinko geçmişte, ancak alaşımlar halinde biliniyordu. 19. yüzyılın başlarında saf olarak elde edilmeye başlanmıştır. Pirinç denen sarı sert metal, bir bakır çinko alaşımıdır (yüzde 45 çinko).

Bakır, nikel ve çinko karışımı olan Alman gümüşünde çinko oranı yüzde 20-25'tir. Çinko levhalar havadan etkilenmediği için dam örtüsü, oluk. vb. yapı işlerinde kullanılır.