Çiçek nedir ne işe yarar? çiçeğin görevi ve bölümleri hakkında bilgi

ÇİÇEK bitkilerin üreme organı. Varlığının temel nedeni bitkinin çoğalmasını sağlamaktır. Birçoğunun kokulu, bal özlü ve renkli oluşunun nedeni, tozlaşmayı sağlamak üzere böcekleri kendine çekmek içindir.


Bütün kısımları bulunan bir çiçek, dıştan içe doğru dört bölümde oluşur: Çanak, taç, erkek organlar, dişi organ. Bir çiçekte bunların birkaçı eksik olabilir, ancak erkek ya da dişi organın biri kesinlikle bulunur, çoğunlukla ikisi bir aradadır.

Çanak, genellikle yeşil renkte çanak yapraklardan, taç da, genellikle çeşitli ve değişik renkte olan taç yapraklardan oluşur. Erkek organların sayısı çoktur. Bunların sapına ipçik, uçtaki şişkin kısmına başçık denir.

Başçığın içi çiçek tozlarıyla doludur. Çiçek olgunlaştığı zaman başçıklar ya kuruyarak kendiliğinden ya da balözü emmek için çiçek çiçek dolaşan böceklerin yırtması sonucunda patlar, içindeki çiçek tozları etrafa saçılır.

İçlerinden birkaçı dişi organın tepeciğine konar, orada çimlenerek yumurtalığa kadar ilerler ve döllenmeyi sağlar. Sonunda meyve ve tohum meydana gelir.

Çiçeklerin güzelliği insanları Öteden beri etkilemiş bahçeler, evlerdeki saksılar, çiçeklerle doldurulup donatılmışlardır. Yapılan melezleme ve çeşitlemeler sonucunda çok güzel çiçek türleri elde edilmiştir.

Günümüzde çiçekçilik bir sanat ve ticaret biçimini almıştır. Avrupa ülkelerinden Fransa ve Hollanda gibi çiçek üreticisi ülkelerden başka ülkelere dış satımla yollanan çiçek miktarı yılda binlerce tonu bulur.