Charles Robert Darwin kimdir? teorisi hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Charles Robert Darwin (1809-1882) İngiliz doğa bilgini. Birçok bilgin yetiştirmiş bir ailede dünyaya geldi. Üniversiteyi bitirdikten sonra üstün bir doğa gözlemcisi olduğunu, 1831-1836 yılları arasında dünya çevresinde yapılan bilimsel gezilerle kanıtladı.


1839'da Royal Society'ye üye seçildi ve ömrünün sonuna değin Down'daki evinde yaşadı. Kişisel gözlemlerine ve dünyanın her tırafından kendisine gönderilen bilimsel gözlemlere dayanarak, doğal ayıklanma ve en elverişlinin yaşaması yoluyla gerçekleşen Türlerin Evrimi kuramını ortaya attı.

Araştırıcı ve sabırlı bir bilim adamı olarak çalışmalarının sonucunu yayımlamayı sürekli olarak erteledi. 1858 yılında, Moluk Adaları'nda bulunan Alfred Russel Wallace'den aldığı bir not yoluyla, aynı kuramın dünyanın öbür ucunda bir başkası tarafından da öne sürüldüğünü öğrendi.

Bunun üzerine, kendisini üne kavuşturan Türlerin Kökeni adlı eserini yayımladı. Eser 24 kasım 1859 günü çıktı ve o gün satılıp tükendi. Darwin'in öne sürdüğü Evrim Kuramı, her ne kadar sonradan biyoloji alanında elde edilen gelişmeler sonucu bazı değişikliklere uğramış ve tamamlanmışsa da önemini hiç bir zaman yitirmemiş, çağdaş bilimsel düşünceye temel olmuştur.

Darwin, canlılar dünyasındaki tüm varlıkların (insan, hayvan, bitki) milyonlarca yıl süren bir evrimin sonucu oluştuğu düşüncesini öne sürmekle, metafizik ve dinsel doğa anlayışını temelinden sarsmıştır.

Darwin'in başlıca eserleri: Doğal Ayıklama Yoluyla Türlerin Kökeni Üstüne, Hayvanların ve Bitkilerin Evcilleştirme Yoluyla Başkalaşımı, İnsan Soyunun Aslı ve Cinsiyete Bağlı Ayıklama.