Çay nedir nerede yetişir nasıl üretilir anavatanı neresidir? coğrafya özellikleri

ÇAY yaprakları kurutulup haşlanarak suyu içilen bitki (Thea sinensis). Bu bitkinin siyaha yakın koyu renkte kıvrık kuru yapraklarının haşlanmasıyla elde edilen, sarımtırak kırmızı renkte güzel kokulu içecek. Adı ve kullanımı bütün dünyaya Çinceden geçmiştir.


Çay bitkisinin anayurdu Güneydoğu Asya'dır. Yabani çayın boyu 10 metreye kadar varırsa da bahçe çayının boyu 1-3 metre arasında değişir.

Yaprakları sert, sivri ve kenarları dişlidir. Çiçekleri beyaz ve kokulu olur. Çay, sürekli yağış alan nemli bölgelerde ve denizden biraz yüksek yerlerde yetişir.

Sürgünlerin çoğalması için her yıl budanır. Çünkü her sürgünden ancak üç yaprak (iki büyük, bir küçük) alınır. Yapraklar toplandıktan sonra atölye ve fabrikalarda kurutularak çeşitli işlemlerden geçirilir, kalite kalite ayrıldıktan sonra paketlenerek piyasaya sürülür.