Çavdar nedir nerede yetişir özellikleri nelerdir? kısaca hakkında bilgi

ÇAVDAR Buğdaygiller familyasından tarım bitkisi (Secale cereale). Başakları kılçıklı, taneleri uzuncadır. Buğdaya elverişli olmayan verimsiz topraklara ekilir. Tarım tekniklerindeki gelişmeler nedeniyle çavdar ekim alanları yerini buğdaya bırakmaktadır.


Bununla birlikte, buğdaydan daha dayanıklı olduğundan, dağlık ve soğuk bölgelerde büyük ölçüde ekilmektedir. Bazı bölgelerde de buğday ve çavdar karışımı olan mahlut ekilmekte, böylece beslenme açısından elverişli bir bileşim elde edilmektedir.

Çünkü buğdaya göre çavdarın nişastası daha az, selülozu daha fazladır. Bu nedenle sırf çavdar unundan yapılan ekmekler şeker hastalarına verilir. Ayrıca çavdar ekmeği daha uzun süre taze kalır.