BUĞDAY taneleri insan beslenmesinde baş yeri tutan otsu bitki ve bu bitkinin küçük tanesi. Kökü saçaklı, yaprakları şerit biçiminde ve paralel damarlı, sapı ince ve boğumludur.
Pek çok türü vardır. İnsan beslenmesinde İki türü (Triticum durum, sert buğday; Triticum vulgare, yumuşak buğday) önemli bir yer tutar ve büyük ölçüde yetiştirilir.
Sert buğdaylardan irmik ve makarna yapılır. Yumuşak buğdaylar da kış buğdayı (kasımda ekilen) ve yaz buğdayı (ilkbaharda ekilen) diye ikiye ayrılır. Bunlar ekmeklik olarak kullanılır.
Pek çok türü vardır. İnsan beslenmesinde İki türü (Triticum durum, sert buğday; Triticum vulgare, yumuşak buğday) önemli bir yer tutar ve büyük ölçüde yetiştirilir.
Sert buğdaylardan irmik ve makarna yapılır. Yumuşak buğdaylar da kış buğdayı (kasımda ekilen) ve yaz buğdayı (ilkbaharda ekilen) diye ikiye ayrılır. Bunlar ekmeklik olarak kullanılır.