Brezilya hakkında genel bilgi kısaca bilinmesi gerekenler

BREZİLYA Güney Amerika’da federal bir cumhuriyet. 21 eyalet ile 4 federal toprak ve 1 federal bölgeden oluşur. Nüfusu 209,3 milyon olup Başkenti Brasilia’dır.


Brezilya, iki doğal bölgeye ayrılır. Kuzeyde bulunan alüvyonlu ve ekvator iklimine sahip uçsuz bucaksız Amazon Havzası balta girmemiş ormanlarla kaplıdır.

Güneyde aşınmış prekambriyen kütlelerden ve kısmen tortullardan oluşan Brezilya Kalkanı yer alır. Burası dar kıyı şeridinden sonra dik yükselen, Parana oluğuna doğru yumuşak bir eğilimle uzanan bir dizi yayladan meydana gelmiştir.

Tropikal iklim kıyıda nemlidir, içerilere doğru gidildikçe kuraklaşır, özellikle kuzeydoğu kesimi kuraklık yüzünden dikenli çalılıklarla (kaatinga) kaplıdır.

Halk etnik açıdan çeşitlidir. Beyazlar (eski Portekiz sömürgecilerinin torunları, göçmen gelen Almanlar ve İtalyanlar), siyahlar, yerliler ve melezler Brezilya halkını oluştururlar. Doğum oranı çok yüksek olduğundan nüfus hızla artmaktadır.

Ancak nüfus, ülke içinde çok dengesiz dağılmış durumdadır. Irmağın sağladığı giriş yolu dışında Amazon’da yalnız dağınık yerli kabileler yaşamaktadır.

Nüfus kıyılarda, özellikle güneydoğu kıyılarında yoğundur, iç yaylalarda az insan yaşar. Kentleşme oranı çok yüksektir, nüfusu milyonu aşan beş kent vardır ve çoğunlukla kıyılarda olan birçok kent daha bulunur.

Kentleşme eğilimi gittikçe artmaktadır, çünkü kırsal kesimdeki yoksulluk nüfusu büyük kentlere doğru çekmekte ve kentlerin çevresinde gecekondu alanları çığ gibi büyümektedir.