Bozkır nedir? kısaca anlamı ve genel özellikleri hakkında bilgi

BOZKIR genellikle kısa ömürlü çeşitli otlarla, yabani tahıl türleriyle, seyrek çalı ve bodur ağaçlarla örtülü geniş alan (step).


Bozkırlar Güneydoğu Avrupa’dan Anadolu’ya, Orta Asya'nın doğusuna dek uzanır. Kurak bölgeler yer yer çöl halindedir (Deşti Kebir, Karakurum, Kızılkum, Taklamakan, Tar Çölleri).

Anadolu ovaları hep bozkırdır. Dünyada da Kuzey Amerika'nın ortasındaki büyük ova, Güney Amerika'nın pampaları büyük bozkırlardır.

Bozkırlar baharda sıcaklığın arttığı ve yeterince yağış aldığı mevsimde baştan başa yeşerir ve rengarenk çiçeklerle donanır.

Yağışlar sona erdikten sonra yavaş yavaş otların kurumasıyla boz bir renk alır, yalnız dere boylarında, pınar başlarında, taban suyu bulunan alanlarda ağaç kümeleri görülür (iğde, söğüt, kayak, vb.).

Bozkırlar genellikle tahıl ekimine ve hayvancılığa elverişli alanlardır. Özellikle koyunculuğa çok elverişlidir. Sulanabilen yerlerindeyse her türlü tarım yapılabilir.

Günümüzde büyük bozkırlar sulanarak, gübrelenerek, makine ve modern tarım yöntemleri kullanılarak işlenmekte ve bol verim alınmaktadır.