Botanik nedir? kısaca tanımı hakkında herşey

BOTANİK bitki bilimi insanlarla birlikte doğmuştur. İlk insan çok kısa zamanda beslenmeye yarayan bitkilerle zehirli ya da şifalı bitkileri birbirinden ayırmayı öğrenmiştir. Bugün toplayıcılık-avcılıkla geçinen en ilkel halk toplulukları bile 500’den fazla bitkiyi karıştırmadan birbirinden ayırabilir.


Bu temele dayalı olarak botanik yavaş ve sürekli bir gelişme gösterdi, on bin yıl kadar önce tahıl tarımı (Cilalıtaş devri) başladı, sonra sıra sebzeciliğe ve meyveciliğe geldi (Yunan ve Roma).

Yarar gözetmeden öngörülen botanik çalışmaları 16. yüzyılda girisilen gezilerle ve Avrupa’da ilk botanik bahçelerinin kurulmasıyla başladı. Gittikçe daha çok sayıda bitki derlenerek sınıflandırma yapıldı (linne, Jussieu), sırayla bitkilerde besi suyunun dolaşımı bulundu (Hales), hücre yapısı (Robert Brown) ortaya çıkarıldı.

Fosil bitkiler bulundu, oluşumu incelendi. Bitkilerdeki değişim (mutasyon), ortalama uyum, geçinme (sembiyoz), fotosentez ve büyüme olayları araştırmalarla ortaya kondu.

Yakın zamanlarda bitkilerin gelişmesini etkileyen başka etmenler de bulundu. Günümüzde botanik bilimi gerek konuları, gerek araştırma alanları bakımından pek çok dala ayrılır; tohumlu bitkiler bilimi, yosunlar bilimi, mantar bilimi, bitki fizyolojisi, bitki sosyolojisi, paleobotanik, bitki genetiği ve kimyası, polinoloji (çiçektozu bilimi), bitki asalak bilimi gibi.

İnsanların beslenmesi büyük ölçüde bitkilere bağlı olduğundan, bütün botanik bilimlerinin, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak insan beslenmesi üzerinde olumlu etkisi vardır.