Bolivya nerede? genel özellikleri hakkında bilgi

BOLİVYA Güney Amerika'da bir devlet. Yüz ölçümü 1.098.581 km2., nüfusu 11,05 milyon. Başkent anayasada Sucre: hükumet merkezi La Paz'dır.


Ülke birbirinden farklı iki yapıdan oluşur. Andlar'ın bir bölümü batıya uzanır. Orta And doruklarının bulunduğu bu yüksek kesimler 3.000 ile 4000 metre arasında değişen yaylalardır. İklimi yükseltiye bağlı olarak ılıman olan bu kesimde büyük kentler (La Paz, Cochabamba, Oruro) bulunur.

Doğu ise geniş ovalardan oluşur. Bu bölgenin güneyi kurak (Chaco), kuzeyi nemli (Amazonya) ve ormanlıktır. Yaşamaya pek elverişli olmayan bu bölge, ancak yakın zamanda ve kısmen yerleşme alanı olmaya başlamıştır.

Bolivya'da petrolle birlikte önemli yeraltı zenginlikleri bulunur (gümüş, kurşun ve özellikle kalay) ve bunlar dış satımın ana ürünlerini oluştururlar. Buna karşın tarım ülke ekonomisinde daha önemli bir yer tutar.

Andlar'da hayvancılık ve küçük ölçüde de tarım yapılır (buğday, patates) doğuda ise orman ürünlerine (kauçuk, kereste) bazı sanayi ürünleri de (pamuk, şeker pancarı) eklenir. Ticaret dengesinin ülke lehinde olmasına karşın halkın yaşam duzeyi anakaranın en düşük düzeyde olanlarındandır.

Bolivya 1825'te bağımsızlığına kavuşuncaya dek İspanya'nın bir sömürgesi idi. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan yerli halk çok ağır koşullarda gümüş ocaklarında çalışıyordu. Bağımsızlıktan sonra feodal düzen değişmedi. Bolivya tarihinde görülen bitmez tükenmez darbelerin birbirini izlemesinin başlıca nedeni budur.

1936-1952 arasında kurulan askeri hükumet bazı sosyalist önlemler almak istediyse de, maden sahiplerinin ve tekellerin engeliyle karşılaştı.