Bodrum nerede hangi şehirde nereye bağlı? hakkında bilgi

BODRUM Muğla iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçenin yüz ölçümü 649 km2, nüfusu 164.158. Kasaba Mandalya ve Kerme Körfezleri arasında uzanan Bodrum Yarım adasının güneyinde, deniz kıyısındadır. Eski Halikarnassos kentinin yerinde bulunmaktadır.


Son yıllarda limanıyla ve yeni yapılan asfalt yoluyla dış ve iç turizmin en işlek yerlerinden biri olmuştur. Kasabanın biraz ilerisinde, denize sokulan küçük bir burnun üstünde 1415 - 1453 yıllarında Rodos Şövalyeleri tarafından yapılmış Bodrum Kalesi yükselir.

1965'te bu kalede açılan Bodrum Müzesi'nde ilkçağ Yunan ve Roma eserleriyle su altı buluntuları sergilenmektedir.

Bodrum ilkçağın önemli merkezlerinden biriydi. Ünlü tarihçi Herodotos Bodrumludur. Karia'nın merkezi olan bu kentte İÖ 4. yüzyılda yaşayan Kral Mausolos ölünce, karısı onun için bir anıt mezar yaptırmış, Mauosoleum adıyla anılan ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan bu anıt mezardan günümüze ancak birkaç parça kalmıştır.

Rodos şövalyeleri Bodrum Kalesi'ni yaparken bu anıtın taşlarını kullanmışlardır. Bodrum'un günümüzdeki adı bu kaleyi yaptıran kişinin adından (Castellum Petrum) gelir.