Böcek nedir? böcekler alemi özellikleri hakkında genel bilgi

BÖCEK vücut kısımları birbirine ekli ve kitinle kaplı omurgasız küçük hayvan. Yeryüzünde bulunan iki milyon kadar hayvanın yaklaşık bir milyonu böcektir. Bu kadar çok olmasına karşın, hayvanlar aleminin eklem bacaklılar takımının bir sınıfında toplanır.


Çünkü bütün böceklerin genel özellikleri aynıdır: kitinden bir kabuk, halkalardan oluşan bir gövde, eklemli bacaklar, kitin parçalarından ağız, deri değiştirerek büyüme, vb.

Böcekler sınıfının diğer başlıca özellikleri şöyledir; Baş, göğüs ve karın açıktır; başta bir çift duyarga, bileşik ya da basit gözler, üç çift ağız parçası bulunur. Göğüs üç halkadan ya da bölütten oluşur ve bunların her birinden bir çift bacak çıkar (yani böcekler altı bacaklıdır); son iki göğüs halkasında ayrıca birer çift kanat bulunur (omurgasızların kanatlı olanları yalnız bunlardır).

Karın da eklemli halkalardan oluşur ve kuyruksuzdur. Çokluğu trake ile solur. Ancak bu tanım erişkin böcekler için geçerlidir.

Yumurtadan çıkan böceğe kurtçuk denir ve hiç bir kurtçuk kanatlı olmaz. Kurtçuğun büyümesi genellikle başkalaşma ile olur ve bu başkalaşma bazılarında o kadar değişiktir ki, kurtçukla erişkin böcek arasında ne biçim, ne beslenme yöntemi, ne de barınma bakımından en küçük bir benzerlik yoktur.

Bir tırtıl, bir ipek böceği, bir et kurdu da bir kelebek, bir hamam böceği, bir sinek gibi böcektir. Genellikle kurtçuklar böceğe (erişkin böceğe) göre daha uzun ömürlüdür (Amerika'da bulunan bir ağustos böceğinin kurtçuğu on yedi yıl yaşadığı halde, erişkini ancak bir kaç hafta yaşar).

Böcekler büyük hayvanlar değildir; erişkinlerinin boyu 0.1 ile 30 cm. arasında değişir. Sayıca pek çokturlar, yalnız tür sayısı bakımından değil, türü oluşturan nüfus bakımından da oldukça kabarıktırlar. (sayısı trilyonu aşan aynı türden böcekler vardır).

Pek azı su ortamında, çokluğu karada yaşar. Büyük bir bölümü insanlar için zararlıdır; ekinleri, sebzeleri, meyveleri kemirir, hayvanları sokar.

Yararlı olanları yalnız başka böcekleri yiyerek beslenen kırmızı böcekler ve çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan arı gibi böceklerdir.

Böcekler kanat sayısına ve yapısına, ağız parçalarına, başkalaşma geçirip geçirmediklerine göre otuz kadar takıma ayrılır.