Bira nedir nasıl yapılır? 5 adımda bira yapımı

Bira nedir nasıl yapılır diye merak edenler için 5 adımda bira yapımı ve bira yapımı aşamaları hakkında bilgiler sitemizde. Peki bira yapımında ne kullanılır ve yapım süreci nasıl işler?


BİRA arpadan elde edilen hafif alkollü bir içkidir. Yapımı başlıca beş işleme dayanır:

1. Arpanın çimlendirilmesi ya da malt yapımı; arpa taneleri üç dört gün yaklaşık 15 derece sıcaklıkta su içinde tutulur. Sonra ıslanmış taneler bir çimlendirme teknesine 12-15 cm kalınlığında bir tabaka halinde yayılır, sekiz on gün çimlenmeye bırakılır.

2. Maltın kurutulması: çimlenmiş arpadan kökçükler ayıklanır, sonra kalanı kurutulur.

3. Malt kaba bir un haline gelecek biçimde öğütülür.

4. Biralaştırma; malt sak su ile karıştırılır. Malttaki diyastazların (maya) etkisi altında maltın nişastası dekstrin ve şekere ayrılır. Böylece malt şırası elde edilmiş olur.

5. Şıranın kaynayıncaya kadar pişirilmesi işlemi, Şerbetçi otunun dişi çiçekleri kaynama sırasında bir araya karıştırılır. Bu çiçeklerde sarımtırak bir reçine vardır. bu da biraya özgü rengi, tadı ve acılığı verir.