Bira mayası nedir nasıl ürer yapılır? formülü hakkında bilgi

BİRA MAYASI alkollü içkilerin mayalanmasını sağlayan mantarlar grubu. Havada çoğaldıkların dan çok daha yavaş olmakla birlikte, havasız yaşayıp çoğalabilecek mikroskobik mantar türlerinin sayısı pek çoktur.


Bunlar o zaman glikozu parçalayarak kendilerine enerji sağlarlar.

C1H12O4 -> 2C2H3OH+2CO2

Görüldüğü gibi bu reaksiyon sonucunda alkol ve karbondioksit oluşur. Ekmek hamurunda görülen gaz kabarcıkları hamurun mayalanması sırasında böyle olur ve bu hamurdan ekmek yapılır.

İşte bira mayalarının bu biçimde alkol yapmaları onların şarap, bira gibi alkollü içkileri oluşturmalarını sağlar.

Bira mayaları ya tomurcuklanarak ya da dörder tane iç spor oluşturarak çoğalırlar. Bu sonuncu özellikleriyle asklı mantarlara benzerler.