Bilişim nedir ne işe yarar nasıl kullanılır? kısaca anlamı hakkında bilgi

BİLİŞİM bilgileri otomatik makinelerle işleme yöntem ve teknikleri. Bilişim başlı başına bir bilim değildir, çeşitli bilim ve tekniklere dayanan bir bilgi dalıdır.


Bilgileri işlerken matematik, mantık, fizik, elektronik gibi çeşitli bilimlerden yararlanılır. Bilişimin kökeni, hesap süreçlerinin otomatikleştirilmesi için yapılan araştırmalardır. Gerekli tekniklerin hepsi bulunduktan sonra otomatikleşme gerçekleşmiş ve böylece bilişimin otomatik işlemleri yapılabilmiştir.

Bir hesap işlemini otomatik yapabilen ilk makine 17. yüzyılda ortaya çıktı (Pascal’ın hesap makinesi). 19. yüzyılın başlarında İngiliz Charle Babbage (1792-1871) işlemleri birbirine bağlayabilen ve delikli karton biçiminde bir program kullanabilen otomatik bir makineyi tanımladı, ama bu makine hiç bir zaman yapılmadı.

1874'de Boole biçimsel mantığın kuramsal temellerini attı. 1885’te Amerikalı Hollorite bilgileri delikli kartlara işaretleme yöntemini buldu. Bunu Turing’in (ilk makineler, otomatlar) ve von Neumann’ın (bilgisayara verilen kaydedilmiş program kavramı) ve Shannon’un (bilişim kuramı) kuramsal çalışmaları izledi.

1940-1945 arasında, bilişimin temeli olan hesap makineleri çağı başlamış oldu: MARK 1 elektromekanik, ENİAC elektronik hesap makineleri ve sonra 1955-196O arasında gerçek bilgisayarlar, IBM 704, Bull Gamma 60 ortaya çıktı.

Önce askeri ve bilimsel amaçlarla kullanılan bilgisayarlar, çok kısa zamanda yönetsel ve ticari alanlara, hesaba ve habere dayanan her konuya el atarak yaygınlaştı.

Bilişimde elde edilen ilerlemeler bilgisayarlarda elde edilenin de ötesine geçti. 1965-1975 arasında elektronikte (tüpler, transistorlar, entegre devreler), haberleşmede, sistemlerin yapı kavramlarında ve kuramsal incelemelerde önemli ilerlemeler sağlandı.

Gunümüzde bilişim birçok büyük dala ayrılmaktadır.

Kuramsal bilişim: sayı analizi, bilişme kuramı, diller ve dilbilgileri, otomatlar, vb.

Sistemler bilişimi: bilgisayarların ve çalışma sistemlerinin yapısı, kaynakların basamaklanması, süreçmenler, ağlar arasındaki iletişim, vb.