Bilgisayar nedir nasıl çalışır ne işe yarar? hakkında bilgi

BİLGİSAYAR, karmaşık işlemleri çok kısa bir süre içinde yapabilen otomatik makine. Binlerce transistör ve elektronik devreden oluşur. Çok hızlı hesap yapmaktan öte, sunulan verileri çözümleyebilir, seçebilir, başka verilerle karşılaştırabilir, gereken yere aktarabilir, belleğinde saklayarak gerektiğinde çıkarıp kullanabilir.


Kendisine sunulan verileri sonuca bağlar. Yalnız bir soruyu bir kez incelemek üzere yapılmadığından evrensel bir makinedir: Programlanabilir ve temel elemanları son derece basittir. Çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Bir saniyede bir milyondan fazla işlemi yapabilir.

Bilgisayar, birbirine bağlı ve ilintili bir özel birimler toplamıdır. Bu birimlerin belli başlıları şunlardır: İşlem merkezi birimi, ana bellek, yardımcı bellek, giriş-çıkış ya da çevre birimi.

Kendisine sunulan problemleri çözebilmesi için verilen tüm materyalin bir mantığa dayanması gerekir. Bir bilgisayarda her bilgi ikili bir sistemle şifrelenir, işaretlenir. Entegre devre teknolojisi ile elde edilen olağanüstü gelişme sayesinde binlerce temel işlem birkaç milimetrekarelik bir alanda (küçük bir merkez ünitesi ya da küçük bir elektronik bellek) toplanabilmektedir.

Bilgisayarın dili bildiğimiz dilden farklı olduğu için onu konuşturacak bir dilmaç gereklidir. Dilmaç yanıtı istenen verileri makinenin devrelerine yerleştirir. Makinenin belleğinde depo edilmiş programlar sayesinde bilgisayar bir füzeyi yönetebilir, bir işletmede personelin ücret belgelerini hazırlayabilir, astronomik uzay hesaplarını yapabilir.

Yalnız şu da unutulmamalıdır, bilgisayar düşünme yeteneği olmayan bir aygıttır ancak insanın ondan istediği programı yapabilir.