Beyin nedir nasıl çalışır görevleri nelerdir? kısaca bilgi

Beyin nedir ve nasıl çalışır, beynin bölümleri ve görevleri nelerdir? Beyin hakkında kısaca bilgi ve detayları sitemizde.


BEYİN Kafatasının içinde bulunan sinir kütlesi. İki yarım yuvar ile onları birleştiren bölümlerden oluşur. İçinde beyin karıncıkları denen boşluklar bulunur ve bunların içi beyin-omurilik sıvısı ile doludur. Beyin yarım yuvarlarının yüzeyi (kabuk) boz maddedendir ve üzeri kırışık biçimde çukur çizgilerle doludur.

Bu çizgilerin derin olanları beyni alın, yan, şakak, art gibi kısımlara ayırır. Beynin derin bölümünde merkezi boz çekirdekler vardır (talamus, kuyruklu ve mercimeksi çekirdekler).

Beynin geri kalan bölümü akmaddedendir, içinin büyük bir kısmı da piramitsi demet liflerinden oluşur. Hıpofiz bezi bir sapla beyine bağlıdır. Hipotalamus-hipofiz bölgesi (arabeyin) yaşatkan sistemin çalışmasını denetleyen bölümle yakından ilgilidir.

Yukarıdan aşağıya doğru beyin sapçıklarından, halkamsı çıkıntıdan ve soğanilikten oluşan beyin sapı ya da kökü beyinle omurilik ve beyincik arasında bağlantıyı sağlar.

Burası organik yaşamın otomatik merkezlerinin bulunduğu yerdir ve uyanıklıkta önemli rol oynayan ağsı madde de buradadır.

Burası aynı zamanda beyin sinirlerinin çıkış yeridir. Beynin “üstün” sayılan işlevleri (dil, zeka, vb.), istemli hareket, duyumlarının algılanması hep beyinde toplanır.

Beyin, beyin-omurilik zarları denilen birkaç kat zarla kaplıdır. Zarlar arasındaki ince bir sıvı tabakası beyni korumaya yarar. Bu zarların iltihaplanmasına menenjit denir. Beyinde ayrıca çeşitli hastalıklar olabilir (beyin iltihabı, beyin uru, beyin kanaması, beyin yumuşaması, vb.).