Beyaz zehir nedir, nasıl elde edilir? tanımı hakkında bilgi

BEYAZ ZEHİR birtakım bitkilerden elde edilen uyuşturucu maddelerin genel adı. En düşük dozda bile alınca insanda alışkanlık yaratan ve kullanılmadığı zaman büyük sıkıntılara yol açan maddelerin hepsi bu tanıma girer.


Beyaz zehirlerin başında eroin, morfin, kokain, esrar, marihuana, Liserjik Asit (LSD) gelir. Bunlardan esrar ve marihuana hint keneviri denen bir bitkiden, afyon türevleri olan eroin, kokain morfin ise haşhaştan elde edilir.

Kullanımı sağlık açısından büyük zararlara yol açlığı için beyaz zehir ticareti hemen her Ülkede yasaklanmıştır. Özellikle Batılı ülkelerde gençler arasında yaygın bir biçimde kullanıldığından, büyük çapta kaçakçılık konusu yapılmaktadır.

Türkiye’de söz konusu bitkilerin ekimi sıkı devlet denetimi altındadır. Özellikle afyon türevleri tıpta çok yararlı olabilen ilaçların yapımı için de gereklidir.

Bu nedenle bir ara ABD'nin etkisi ile yasaklanan (1971) haşhaş ekimi, 1973 yılında yeniden başlatılmıştır. Üretilen afyonu işlemek üzere de Afyonkarahisar da bir alkaloit fabrikası kurulmuştur.