Besin nedir ne işe yarar besinler kaça ayrılır ve özellikleri nelerdir?

Besin nedir ve vücutta ne işe yarar? Canlıların yaşamında büyük rol oynayan besinler kaça ayrılır ve özellikleri nelerdir, besinler neye göre gruplandırılır, besin grupları nelerdir ve besinler vücudumuz için neden önemlidir?


BESİN canlı varlıkların beslenmesini sağlayan maddelerin tümü. Başlıca dört gruba ayrılır: Proteinler, karbonhidratlar, yağlar ve madensel tuzlar.

Proteinler

Bir gramı 4 kalori yapar. Organizma için temel olan amino asitler bakımından zengindir. Hayvansal yiyeceklerden (süt ve türevleri, yumurta, et ve balık) ve bitkisel maddelerden (tahıl, kuru sebze, pirinç) alınır.

Karbonhidratlar

Şekerler de denir. Organizmanın çabuk özümseyebildiği besinlerdir. Bir gramı 4 kalori verir Glikojen halinde karaciğerde saklanabilir ya da yağa çevrilerek yağ dokusunda biriktirilebilir. Tahıllar, ekmek ve unlu yiyeceklerin hepsi karbonhidrat içerir.

Yağlar

Kalori gücü yüksektir: Bir gramı 9 kalori yapar. Yağ dokusunda depo edilir ve yedek enerji olarak kullanılır.

Su ve Madensel Tuzlar

İnsan vücudunun yüzde 70'i sudur. Su ve madensel tuzlar beslenmenin ayrılmaz bir öğesidir. Madensel tuzların (klorürler, potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, vb.) çoğu suda erimiş olarak alınır.

Bir de bunlardan başka, vücudun büyüyüp gelişmesi ve yaşadığı sürece sağlıklı işlemesi için gerekli bazı kimyasal maddelere gerek vardır ki bunlar vitaminlerdir. Vitaminler her çeşit hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunur. Yiyeceklerin hepsinde yukarıda sayılan besinlerden az ya da çok bir miktar vardır.