Albert Einstein kimdir neler yapmıştır neyi bulmuştur? hayatı ve buluşları

Albert Einstein (1879-1955) fizik bilgini. Yahudi asıllıdır. Almanya’da, Ulm kentinde dünyaya geldi. Amerikan yurttaşı olarak Princeton’da öldü. Lise ve yüksek öğrenimini İsviçre'de yaptı. İsviçre yurttaşı oldu.


Berlin'de, federal patent dairesinde görev aldı. Boş vakitlerinde modern fizik problemleri üzerinde çalıştı. Arka arkaya yaptığı üç buluşla üne kavuştu. Brown hareketi için, olasılık hesabından yararlanarak bir kuram öne sürdü ve Avogadro sayısının değerini elde etti (1905).

Aynı yıl kuantum kuramını, ışıyan enerjiye uygulayarak fotonlar varsayımına ulaştı. Böylece fotoelektrik etkiyi açıklayarak, bağlı olduğu yasaları ortaya koydu.

Onu asıl üne kavuşturan buluşu, bağıllık (rölativite) kuramıdır. Bu kuram üç bölümdür. Newton mekaniğinin yasalarını değiştiren ve kütle ile enerjinin eşitliğini kuran sınırlı bağıllık kuramı (1905): dört boyutlu, eğri ve sonlu bir evrende geçerli çekim kuramı ya da genel bağıllık kuramı (1916): elektromanyetik ile yer çekimini aynı alanda birleştiren bir kuram denemesi. Einstein 1921'de Nobel Fizik ödülünü kazandı.

A priori, yani denemeden öne sürülen bu kuramların gerekliği, özellikle büyük kütleler ve hızlar bakımından atom fiziği ve astronomi alanında yapılan deneylerle kanıtlandı.

1940'ta Amerikan vatandaşlığına geçen Einstein, hoşgörü sahibi ve adalet yanlısı bir kişi olarak sürekli bir barışın savunuculuğunu yaptı.