Ahlat meyvesi sirkesi suyunun faydaları ve faydalanma yönleri

Ahlat meyvesi neye iyi gelir ve sirkesi hangi hastalıklarda kullanılır? Ahlat suyunun faydaları ve faydalanma yönleri sitemizde.


Ahlat (Pyrus elaeagnifolia Pallas), Bitkinin yaprak ve meyvelerinden faydalanılır. P. communis yapraklarından hazırlanan %1O’luk infusyon l:1’lik ekstraktı ve %l’lik glikozidli mahlulün tamamı karıştırılarak yapılan denemelerde; kalp ve damar sisteminde (kalbin faaliyetlerini artırması, kan damarlarını genişletmesi yönünde) olumlu etkileri müşahede edilmiştir.

Halk tababetinde; P. caucasica’nın yapraklarından çay; idrar söktürücü (özellikle böbreklerin taş bağladığı zaman), kalp ağrılarını giderici, kalp atışlarını sakinleştirici olarak içilir.

Aynı maksatla, taze hasat edilmiş meyve şırası da içilir. Bazı türlerin meyve şırası ishale karşı kullanılır. Şeker hastalığında ahlat meyvesi çok yenilir. Çünkü ahlat, besinlerin sindirilmesine ve hazmı kolaylaştırmaya yardım eder.

Sıtma hastalığına tutulanların kalp hararetini düşürmek için çok yararlıdır. Bağ ahlatının yaprak ve çiçeklerinden hazırlanan çay, iç kanamaların kesilmesinde kullanılır.