Ada soğanı nasıl kullanılır? faydaları zararları ve faydalanma yönleri

Ada soğanının kullanılan kısmı soğanı dır. Bitki, içerdiği kalsiyum okzalattan dolayı tahriş edicidir ve buna bağlı olarak bulantı, kusma ve ishal yapar.


Acı saponin sayesinde iştah açar, refleksiv yolla balgam söktürür. Tıbbi dozarın üzerinde zehirlenmelere sebep olabildiğinden doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

Giikozitleri, kalbi kuvvetlendirerek dolaşımı düzenler, kalp yetmezliğinden ileri gelen nefes darlığını ve yorgunluğu giderir. Kan akımını artırarak idrar söktürücü rol oynar.

Günümüzde tedavide; Acatum scillae (adasoğanı sirkesi) Qxymol scillae (adasoğanı desimelli), Pilulae hydragagae Heimii ve Vinum diureticum isimli preperatları kullanılır.

Bulbus scillae drogunun bileşiminde başlıca, sillazorit (sillaren) A ve B heterozitleri bulunur. Bunlar, kardiyotonik (kalp adalesini kuvvetlendirmede) etkili bileşiklerdir.

Dolaylı olarak, diüretik etki de gösterir. Drogun mezofil hücrelerinde bol miktarda rafit demetleri vardır. İğne şeklindeki bu kristaller nedeniyle tahriş edicidir. Bu nedenle, drog hazırlanırken, soğanların dilimlenmesi sırasında elleri tahriş eder.

Haricen, romatizma ağrılarında kullanılır. Tahriş edilen kısma kan akımının sağlanması sureti ile etki etmektedir.

Urgenia maritima, sahip olduğu heterozitten dolayı fare zehiri hazırlanmasında kullanılır. Tozundan 0.1 g.‘lık dozu ile hazırlanan hap veya güllacı günde 3 defa da alınır. Bu doz, bilhassa, idrar artırıcı ve kalp kuvvetlendirici olarak kullanılır.