Şeker neden sağlığa zararlıdır günlük şeker limiti nedir?

Şeker bir karbonhidrat grubudur. Besin grupları arasında karbonhidrat grubudur ve sağlıklı beslenmede önerilmeyen yiyecek türlerinden bir tanesidir. Bunu bir endüstriyel şeker olarak almamak, yani bir basit çeker olarak almamak, kompleks karbonhidrat olarak alınması daha çok öneriliyor.


Yani endüstriyel şeker derken onunla yapılmış tüm gıdalar çikolatalar, pastalar, kekler, kurabiyeler bu tarz yiyecek guruplarına giriyor. Onun yerine tahıl olarak bulgur, tam buğday veya çavdar unu ile yapılmış ekmek türevleri, bunlarla yapılmış yine makarna türevlerini, bakliyatları, meyveleri ve sebzeleri daha ön planda tutarak karbonhidrat alımı tercih ediliyor.

Çünkü vücudun enerji ve beyni çalıştıran bir mekanizmaya ihtiyaç olduğu için bunların her birini dengeli almamız lazım. Şeker fazla alındığında kan şekeri dengesini bozacaktır, özellikle insülin direnci açısından sıkıntısı olan hastalarda ya da kişiler de bu dengeyi daha hızlı bozacaktır. Yine diyabetli kişilerde hızlı kana karıştığı için kan şekeri ritmini hızlı bozacaktır.

Kesinlikle bu kişilerde önerilmiyor, artı bunların fazla alınımı vücutta depoya ve buna bağlı olarak da yağlanmaya, kilo artışına sebep olacaktır. O yüzden basit şeker yerine kompleks karbonhidratlar önerilen diğer yiyecek türevlerini sağlıklı beslenmede kullanmak daha sağlıklı olacaktır.