Protein nedir ne işe yarar? faydaları ve sindirilme oranı

Protein, vücut organlarının temel ögesidir. Proteinsiz vücudun büyüyüp şekillenmesi düşünülemez. Bu bakımdan protein vücutta çok yönlü bir görev üstlenmektedir.


Proteinler; hücre çoğalması, çeşitli vücut fonksiyonları için gerekli enerjinin sağlanması, yıpranan hücrelerin yenilenmesi, vücudun dıştan gelen mikroplara karşı korunması, hücre içi ve hücre dışı sıvıların ozmotik dengede tutulmasını sağladığı gibi çok sayıda enzim ve hormonun da yapısında bulunmaktadır.

Proteinler. çok sayıda (40 civarında) amino asitlerden müteşekkildir. Proteinler bir hücre çoğalması sonucu oluştuğundan hücre yapımı için proteine ihtiyaç vardır. Proteini ilk olarak bitkiler sentezler ve bitki ile beslenen hayvanlar bu proteini bünyelerinde hayvansal proteine çevirir.

İnsan vücudu, protein sentezleyemediğinden ihtiyaç duyduğu proteini mutlaka besin maddelerinden temin eder. O halde aldığımız protein, bitkisel vec hayvansal kaynaklı olup yeterli miktarda alınması zorunludur.

Hayvansal kaynaklı proteinlerin sindirilme oranı (%98), bitkisel kaynaklı proteinlerin sindirilme oranından (%78-85) daha fazladır.