Misk adaçayı bitkisi nedir nerede yetişir? özellikleri hakkında bilgi

MİSK ADAÇAYI (Salvia sclarea) Akdeniz bitkisi olmakla beraber, İran ve Orta Avrupa’da da yetişmektedir. Ülkemizin Akdeniz (Antalya, Isparta, İçel, Kahramanmaraş), Karadeniz (Samsun, Trabzon, Gümüşhane), Ege (Kütahya, Muğla), Marmara (İstanbul, Kocaeli) Güneydoğu Anadolu (Gaziantep), Doğu Anadolu (Erzincan, Tunceli, Hakkari, Van) bölgelerimizde doğal olarak yetişmektedir. Bitki ovada yetişebildiği gibi, taşlı arazilerde ve 1500 m yükseklikte de yetişebilmektedir.


Misk Adaçayı Bitkisel Özellikleri

Çok dallanan ve dikine gelişen kazık kök uygun topraklarda oldukça derinlere iner. Sap kökten sürgün halinde çıkar ve dik olarak gelişir. Bitki boyu 100-250 cm. arasında değişir.

Bitki, ilk yılı genellikle rozet teşkil eder. Rozet yapraklar, 10-25 cm. uzunlukta, 7-15 cm. genişlikte kalp şeklinde, belirgin damarlı, uzun saplı, her iki yüzü tüylü, kenarları dişlidir. Çiçek hermaphrodit’tir.

Çiçek rengi mavimsi pembeden leylağa doğru değişir. Çiçek sık veya seyrek bileşik salkım şeklindedir. Salkım boyu 15-80 cm arasında değişir.

Tohum, küçük boylu, yuvarlakça, üç köşeli ve bin tane ağırlığı 2.5-3.5 g.’dır. Çimlenme kabiliyetini 2-3 yıl muhafaza eder. 25-30 günde çimlenir. %30 civarında sabit yağ ihtiva eder.