KOAH hastalığı tanımı belirtileri ve tedavisi

Koah kronik obstrüktif akciğer hastalığının baş harflerinden oluşan bir isimdir. Adından da anlaşılacağı gibi Koah hastalığı uzun süreli bir hastalık, kronik bir hastalıktır. Hava yolu tıkanıklığı ile meydana gelen bir hastalıktır.


Hava yolu tıkanıklığı ancak hafta irreversible yani geri dönüşümsüz, bu nedenle tedaviye erken başlamak lazım yani hastalığı erken teşhis etmek gerekiyor. Ancak hastalar genellikle sigara içen hastalar olduğu için ve öksürük şikayetlerini, balgam çıkarma şikayetlerini sigaraya bağladıkları için ancak nefes darlığı geliştiğinde hekime başvuruyorlar.

Dolayısıyla teşhis geç evrelerde oluyor. Geç evrelerde olduktan sonra da hastayı aslında tamamen tedavi etmek mümkün değil, sadece şikayetlerine yönelik ve hastalığın ilerlemesine yönelik tedaviler yapılıyor. Bu nedenle özellikle sigara içen 40 yaşından büyük herkesin mutlaka yılda bir solunum fonksiyon testi yaptırması gerekiyor.

Çünkü Koah teşhisinde solunum fonksiyon testi kullanılır ve bu testle akciğer kapasitesi görülür. Koah olup olmadığı anlaşılır, eğer koah varsa hangi evrede olduğu çözülür ve bu evrelere göre de tedavi planlanır.

Tedavide inhaler tedavi denilen ağız yoluyla alınan içeri çekmeli ilaçlar kullanılır. Bunlar sprey tarzında olabilir ya da kuru toz tarzında olabilir. Bu ilaçlar yan etkileri çok düşük olan ilaçlardır. Çünkü tamamen hedef organa yani akciğere gidiyorlar ve maksimum etkilerini akciğerde gösteriyorlar. Ancak sistemik dolaşıma girmedikleri içinde yan etkileri bakımından düşük sayılan ilaçlardır.

Bazen ilaç tedavisinin de ötesinde uzun süreli oksijen kullanması gerekebiliyor, özellikle çok ağır Koah hastaların, bazen de amfizem denilen bir grupta hava kistlerinin olduğu dönemde bronkoskopik yöntemler var. Endobronşiyal volüm küçültme adı altında görülen bu tedavilerde valf yerleştirme, coil yerleştirme gibi değişik tedavilerden denenebiliyor. Buradaki amaç oradaki fonksiyon görmeyen hava kistinin boşaltılarak, normal fonksiyon gören akciğer olan basısını azaltmaktır.

Sigara bu hastalığın temelini oluşturdu için mutlaka sigara bırakılmalı terk edilmelidir. Sigaraya aslında hiç başlamaması gerekir, başlanmışsa da içiliyorsa da mutlaka en yakın zamanda sigarayı bırakmak koah için en önemli tedavi aracıdır.