İdrar kaçırma ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

İdrar kaçırma tedavisinde cerrahi (ameliyat) genellikle son seçenek olarak önümüze gelmektedir.


İdrar kaçırma ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Özellikle aciliyet tipi idrar kaçırmalar da ilaç tedavileri ya da fizik egzersizlerinden yeterli yanıt alınamıyor ise son yıllarda özellikle kullanılan endoskopik botoks enjeksiyonunu mesaneye yaparak aciliyet tipi idrar kaçırma tedavileri yapılabilmektedir.

Hanımlarda özellikle ıkınma ile beraber olan idrar kaçırmalarında fiziksel egzersizden ve biofeedback’ten yeterli yanıt alınmaz ise cerrahi tedaviler gündeme gelmekte ve mesanenin ön karın duvarına ya da bacak içerisindeki eski bağlara tekrardan bağlanmasını sağlayarak idrar kontrolü tekrardan sağlanabilmektedir.

Özellikle hanımlarda hazne içerisinden dışarıya olan sarkmalarda, organ sarkmaları içerisinde, sadece hazne sarkması, mesane sarkması, kalın bağırsak sarkması ya da rahmin tekrardan sarkması da cerrahi haricinde ne yazık ki herhangi bir şekilde düzeltilememektedir.

Eğer bu tip anatomik bir sarkma durumu varsa bunun tek tedavisi cerrahidir. Tamamen idrar kaçırılan durumlarda ise ne yazık ki en iyi tedavi cerrahi yöntemlerdir. Bu durumlarda artifisyel sfinkter adı verilen dışarıdan takılan bir protez yerleştirilerek idrar kaçırmanın önüne geçilebilmektedir.