Civa nedir nerede bulunur kullanılır zararları nelerdir?

CIVA parlak gümüş renginde ağır bir element. Simgesi Hg, atom numarası 80. atom ağırlığı 200.61. yoğunluğu 13.6. Cıva doğada normal sıcaklıkta sıvı halde bulunan tek metaldir.


Kimyacılar onu bütün metallerin temeli sayarlardı. Civa 39 derecede katılaşır, 357 derecede de kaynar. Birçok maddelerle kolay kaynaşarak (özellikle altın ve gümüşle), amalgamlar meydana getirir. Soğuk havada ağır ağır bozulur.

350 derecede kırmızı renkte bir oksit (HgO) verir. Klordan ve nitrikasitten etkilenir. Termometre, barometre ve civa buharlı ampüllerde kullanılır.

Dalgalı akımı doğru akıma çevirmede ve doğrultmaç olarak işe yarar. Gümüş kalay, kadmiyum ve civadan yapılan bir amalgam, diş dolgusu olarak kullanılır.

Tıpta kullanma alanı da geniştir. Civa klorür (süblime), sarı civa oksit antiseptik olarak, civalı siyanür frengi ilacı olarak, birtakım civa türevleri asalak ilacı olarak kullanılır.

Civa zehirlenmeleri çok önemlidir. Şiddetli zehirlenme karın ağrıları, kusma, ishal ve idrar kesilmesi belirtileriyle kendini gösterir.

Sürekli zehirlenmelerde de çeşitli bozukluklar (deri, böbrek, sinir, karaciğer) görülür. Tedavi için dimercaptol ve tetrasetat kullanılır.