Cam nedir hangi maddeden nasıl yapılır? özellikleri hakkında bilgi

CAM silisli kumun eritilmesiyle elde edilen saydam ve kırılabilen sert bir madde. Çok eskiden beri bilinir. Cam eşya yapımı Tunç çağına kadar dayanır. Camın hammaddesi çeşitli oksitlerdir. Ana madde silisyum oksittir (yüzde 40-80).


Sıradan pencere camlarında yüzde 75 silisyum oksit (kum), yüzde 15 sodyum oksit (soda), yüzde 8 kalsiyum oksit (kireç) ve yüzde 2 alüminyum oksit kullanılır.

Soda yerine potas (potasyum oksit) katılırsa, cam daha dayanıklı olur ve kolay erimez. Bu çeşit camlardan dayanıklı gereçler (Lamba, ayna, vitrin, vb.) yapılır.

Potasla birlikte cam hamuruna kurşun oksit de katılırsa, kristal cam elde edilir. Bundan da çeşitli mercekler ve değerli cam eşya yapılır. Silis oranı yükseltilir ve içine yüzde 12 oranında borik asit katılırsa, ateşe dayanıklı cam (payreks) elde edilir. Bundan da laboratuvar ve mutfak gereçleri yapılır.

Renkli cam elde etmek için cam hamuruna az miktarda demirli, bakırlı, kobaltlı, bileşikler karıştırılır. Buzlu cam içinse, saydamlığı azaltan maddeler (kemik külü vb.) katılır.

Cam inceldikçe çekmeye karşı direnci artar. Cam lifinden yapılan halatlar, kendir halatlardan daha dirençli olur. Çok daha ince (20 mikron kadar) cam liflerinden yapılan cam yünü, ısı ve ses yalıtımında yaygın olarak kullanılır.