Büyük Okyanus (Pasifik) nerede yer alır? özellikleri hakkında bilgi

BÜYÜK OKYANUS Asya, Amerika, Kuzey Kutbu ve Avustralya arasında yer kaplayan dünyanın en büyük denizi. Pasifik de denir. Yüz ölçümü yeryüzünün üçte birinden fazladır (180 milyon km). Yeryüzündeki suların yarısından çoğunu da bu okyanus oluşturur (700 milyon m3).


Avrupalılar ancak 16. yüzyılın başında bu denizden haberdar olmuştur (1513’te İspanyol Bilbao, Büyük Okyanusu bulmuş, Macellan da 1520 yılında bir baştan bir başa geçmiştir).

Pasifik ateş kuşağı denilen çepeçevre bir kabartı zinciriyle çevrili olan Büyük Okyanus’ta bir denizaltı sırtlar sistemi bulunur. Bazı yerlerde enlemesine faylarla kırılmış bulunan bu sırtlar, okyanusu üç büyük bölüme ayırır.

Güneyde Pasifik-Antartika Çukuru, doğuda Peru ve Şili Çukuru, kuzeyde Büyük Pasifik Çukuru. İlk ikisi üçüncü kadar büyük değildir. Pasifik Kalkanı üzerindeki üçüncü çukur da birçok eşiklerle bölünmüş durumdadır ve en büyük derinlikler bu kesimdedir: Kuriller Çukuru 10.542 m, Marian Çukuru 11.022 m.dir.

Bu kadar derin olmamakla birlikte tüm Pasifik çevresinde, ateş kuşağı yakınında daha birçok çukurlar vardır. Bunların varlığı kalkan kuramıyla açıklanmaktadır. Buna göre okyanusun tabanı sırtlarda genişlemektedir. Yani çevrede genişlerken doğuda Amerika Kalkanı altına, batıda Avrasya ve Hind-Avustralya Kalkanı altına girerek bu çukurları oluşturmaktadır.

Bu genişleme hem pasifik ateş kuşağını doğurmakta, hem de bu kuşakta yanardağlara ve depremlere neden olmaktadır.