Bursa'nın özellikleri hakkında genel bilgi

BURSA Marmara Bölgesi’nde il ve aynı ilin merkezi olan büyük kent. İlin yüz ölçümü 11.027 km2. ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,854 milyon. İlin doğusu ve güneyi dağlıktır. Kuzeyde Armutlu Yarımadası’ndaki Samanlı Dağı'nın yükseltisi bin metreye yaklaşır. Bu kesimdeki çukurda büyük İznik Gölü yer alır.


Güneyde Uludağ kütlesi dışında yüksek ve alçak birçok ova bulunur. Bunların en büyüğü batıda
Ulubat (Apolyont) Gölü çevresindeki Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarıdır. Uludağ’da yükselti 2.543 metreye ulaşır. Güneydoğu doğrultusunda uzayan dağların üzerindeki Domaniç doruğunda yükselti 1.910 metreye ulaşır.

Bursa'nın iklimi genellikle yumuşaktır. Kışlar yağışlı, yazlar genellikle az yağışlı ve sıcak geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 14-15 derece dolayındadır. İlin yüzde 40'ı ormanlarla kaplıdır. İlin başlıca akarsuları Kirmaşti, Adırnaz, Nilüfer ve Göksu çaylarıdır. Bunların hemen hepsi Uludağ kütlesinden kaynaklanır.

Bursa ilinin toprakları her türlü tarıma elverişlidir. Tahıllardan ve baklagillerden başka sebze e meyve üretimi oldukça yoğundur. Bu üretim İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerin gereksinmesini karşılamakta önemli bir yer tutar. Ayrıca bir kısmı yurt dışına satıldığı gibi, bir kısmı da konserve Sanayiinde işlenir. Sanayi bitkilerinin (pamuk, ayçiçegi, şekerpancarı, vb.) yanı sıra, Türkiye’nin en iyi sofralık zeytinleri de Bursa ilinde yetişir. İlin önemli bir özelliği de ipekböcekçiliğinin merkezi oluşudur.

Bursa’da, tarım etkinliğinin yanı sıra hayvancılık da önemli bir yer tutar. Milyona yaklaşan hayvan sayısının yarıdan çoğunu koyun oluşturur. Karacabey Harası’nda at ve sığır türlerinin ıslahı yapılır. Bursa ili son yıllarda önemli bir sanayi merkezi olma yoluna girmiştir: iplik, dokuma, konserve, yağ, sabun, deri, makine ve otomotiv sanayiinde gelişmiştir. Türkiye’nin üç otomobil fabrikasından ikisi (Tofaş, Renault) Bursa’dadır. Üç büyük konserve fabrikası çimento, kibrit, gübre, iplik, kumaş, yapay ipek ve vb. fabrikaları da vardır.

Bursa, tarih boyunca çeşitli uygarlıkların merkezi olmuş eski bir kenttir. Kentin, İÖ 6. yüzyılda Bithynia Kralı 2. Prusias tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Yüzyıllarca Roma ve Bizans egemenliğinde kalan Bursa, 1326 yılında Osmanlılar’ın eline geçti, bir süre devlete başkent ve önemli bir kültür merkezi oldu. İlk padişahlardan bazıları bu kentte gömülüdür. Osmanlılar'dan kalma tarihi eserler (Yeşil Cami, Ulu Cami) bugün de bütün görkemiyle ayaktadır.