Burdur hakkında fiziki bilgiler

BURDUR Akdeniz Bölgesi’nde bir il ve aynı ilin merkezi olan kent. İlin yüz ölçümü 7.152 km2, ilçeleriyle birlikte nüfusu 264.779.


Burdur ilinin toprakları Batı Toroslar’ın içinde yer alır. Dağlar ve ovalar aralıklı olarak serpiştirilmiş gibidir. Dağlar arasındaki büyük çukurlarda birçok göl bulunur. Burdur, gölü en çok olan illerden biridir; 14 gölü vardır. Bunların en önemlileri Burdur, Yaraşlı, Salda, Gölhisar, Söğüt ve Kestel gölleridir. Akarsuların çoğu bu göllere dökülür, yalnız doğu kesiminden geçen Aksu ve batı kesiminden doğan Dalaman Çayı Akdeniz’e ulaşır.

Burdur’da dağların etkisiyle, özellikle kışın sertleşen bir Akdeniz iklimi görülür. Yer yer bitki örtüsü çorak alanlardan oluşan il topraklarında tarım ve hayvancılık yapılır. Üretilen başlıca ürün tahıldır. Doğudaki Bucak Ovası’nda tütün, anason ve kenevir de yetişir. Anason ekimi yalnız bu ile özgü bir uğraşıdır.

Isparta yörelerinde gülcülük de yapılır. Şeker pancarı üretimi de yaygındır. Burdur’da sanayi kuruluşu olarak şeker fabrikası, et kombinası, süt mamülleri fabrikası vardır. Dokumacılık ve halıcılık da az çok yaygındır.

Burdur kenti Afyon-Antalya kara yolu üzerindedir. Yeraltı göllerinin bulunduğu ünlü İnsuyu Mağarası bu yol üzerinde olup turistler için çekici bir yerdir.