Besin maddelerinin fonksiyonları hakkında bilgi

Beslenme; büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşanması için gerekli olan ögelerin alınıp vücutta kullanılması olarak tarif edilebilir. Buna göre, insanın sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu ögelerin her birinden günde belli miktarlarda alınmalıdır.


Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişme engellenmekte ve sağlık bozulmaktadır.

Besin öğelerinin her birinden günde yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu “yeterli ve dengeli beslenme” deyimi ile açıklanır.

Besin öğeleri, günlük olarak yeterli miktarlarda alınamaz ise ‘yetersiz beslenme”, gereğinden fazla alınırsa veya uygun besin seçimi yapılamaz ise “dengesiz beslenme” olarak ifade edilir.

Besin maddelerinin fonksiyonları, bünyelerinde taşıdığı kimyasal yapı-besin öğeleri sayesinde yerine getirir. Besin öğeleri; su, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineral tuzlardan oluşur.

Dengeli ve yeterli bir beslenmede; günlük ihtiyaç duyulan enerjinin %l0-15’i proteinlerden, %55-60’ı karbonhidratlardan ve %25-35’i de yağlardan temin edilir.