Belçika nerede? hakkında bilgi

BELÇİKA Batı Avrupa'da Kuzey Denizi kıyısında krallık. Yüzölçümü 30.513 km. Nüfus 11,35 milyon, Bşkenti Brüksel. Doğal ortam. Belçika, güneydoğuya doğru hafifçe yükselen düz ve yükseltisi az bir ülkedir.


Dik bir kıyı ile sona eren kıyı ovaları güneydoğuya doğru, buzul kökenli kumlu-killi tepeciklerle devam eder. Sonra gene yaylamsı düzlükler Sambre-Meuse çizgisine kadar devam eder, ondan sonra gene yükseklikler görülür. Ülkenin tümünde okyanus iklimi egemendir. Ancak dağlık kesimlerde kışlar biraz sert ve karlı geçer.

Belçika çok kalabalık bir ülkedir, ortalama yoğunluk kilometre kare başına 500 kişiyi geçer. Ancak nüfus artışı son yıllarda çok azaldığından nüfusun yaş ortalaması 30-40 dolayındadır.

Dil bakımından doğu-batı doğrultusunda çekilecek bir çizgi ülkeyi iki topluluğa ayırır: Kuzeyde Hollanda dili konuşan Flamanlar, güneyde Fransızca konuşan Valonlar bulunur.Başkentte iki dil de konuşulur. Doğu kesiminde ise Almanca konuşulur. Bunlardan başka Belçika'da yabancı işçi de çoktur, değişik dil konuşan bu insanlar arasında İtalyanlar birinci sırayı alır.

Nüfusun dağılışı dengesizdir, güneydoğusu ovalara göre seyrektir. Kentleşme oranı çok yüksektir, nüfusun yüzde 85'i kentlerde oturur.Üç büyük kent (Brüksel, Anvers, Liege) arasında eski tarihsel kentlerden ya da yeni sanayi gelişmesinden doğan orta boy birtakım kentler yer alır.

Çalışan nüfusun çok az bır kısmı tarımla uğraşır. Genellikle fakir topraklardan oluşan arazi üzerinde yoğun bir tarım yapılır:

Makine ve bol gübre sayesinde yüksek verim alınır. Tarım en çok ovalarda ve mile kaplı platolarda yapılır. Başlıca üretim şeker pancarı, tahıl (buğday) ve patatestir. Hayvancılık ve ormancılık da bellibaşlı etkinlik alanları olmakla birlikte, tarım üretimi ülke beslenmesi için yererli değildir.