Bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci ve yapılacak egzersizler

Bel fıtığı hastaları ameliyattan sonra sanıldığının aksine çok çabuk ayaklanırlar. Ameliyat edilen herhangi bir hasta ameliyattan iki-üç saat sonra ayağa kalkar. Bu bekleme süresi tamamen anestezinin etkisinin kalkmasıdır.



Hastanın ayağa kalktıktan sonra yürüyüş mesafesinde bir sınırlaması yoktur. İstediği kadar yürüyüş yapabilir. Genellikle oturması çok istenmez ama istediği kadar yürüyebilir, merdiven inebilir, merdiven çıkabilir ertesi gün hasta taburcu edilebilir. Hatta ertesi günden itibaren hasta duş alabilir.

Eğilmesinde, yere eğilip herhangi bir şey almasında, ayakkabılarını bağlanmasında ya da kısa süreli oturmalarında hiçbir problem yoktur. Özellikle mikrodiskektomi yapılan hastalar, cerrahiden sonra uzun süre kısıtlamalara tabi değillerdir.

Hareketlerinde hiçbir kısıtlama konulmaz, hastalara genellikle sizi rahatsız eden şeylerden uzak durun ama yürümeniz, istediğiniz şekilde yatmanız, oturup kalkmanız ya da kısa süreli oturmanızın hiçbir sakıncası olmadığı hastaların tümüne söylenir.

O yüzden iyileşme süreci kısadır, genellikle ikinci, üçüncü haftadan sonra hastalara birtakım yürüyüş ve egzersiz programları başlanır. Buradaki temel amaç da sizi bel fıtığı yapan sebebin, yani belinizdeki zayıflığın ortadan kaldırılmasıdır. Yapacağınız yürüyüşlerle ve bu yürüyüşlerin arkasından yapacağınız bir takım egzersizleri ki bunlar genellikle esneme egzersizleridir, belinizi hem güçlendirmeniz, hem aynı zamanda da esnek bir bele sahip olmanız sağlamaya çalışılır.

Eğer bu egzersiz programlarına düzenli uyar iseniz, uzun dönemde en çok korkulan şey olan bel fıtığının tekrarlaması probleminden de uzak durmuş olursunuz. Yani bel fıtığı ameliyatı geçirdikten 2 saat sonra ayağa kalkmak, bir hafta içerisinde işinize dönmek, bir ayın içerisinde de canınızın istediği her türlü sportif aktiviteyi yapmanız mümkündür.