Basketbol ilk kez kaç yılında nerede hangi ülkede oynamıştır?

BASKETBOL beşer kişilik iki takım arasında elle oynanan ve topu karşı takımın kalesinde 3 metre yükseklikte duran bir sepete sokmayı öngören oyun. Basketbol sözcügü İngilizce ''sepet topu'' anlamına gelir.


Oyunu, ABD’de öğretmenlik yapan Kanadalı beden eğitimi Öğretmeni Dr. James Naismith 1891 yılında icat etti. Ondan sonra, daha hızlı oynanabilmesi için bazı kurallarında değişiklik yapıldı. Zamanla çok sevilerek dünyanın her yerine yayıldı. Günümüzde Uluslararası Basketbol Federasyonu’na (FİBA) bağlı üye devletlerin saysı 130’un üzerindedir.

Basketbolda oyun yalnız elle oynanır. Oyuncu en az her üç adımda bir topu yere vurarak zıplatmak zorundadır. Topun sepete girmesi, atan takıma 2 sayı kazandırır. Oyun yirmişer dakikalık iki devre üzerinden oynanır. Arada alınan molalar süreden sayılmaz.

Türkiye’de basketbol ilk kez 1904 yılında İstanbul’da Robert Kolej’de Oynandı. 191l’de Galatasaray lisesi’nde denendi. 1924’de resmen bir basketbol kurulu, l927'de de Basketbol Federasyonu kuruldu. O günden bu yana Türk basketbolu sürekli gelişme gösterdi. 1980'lerde Lisanslı basketbol oyuncularının Sayısı 20 bine yaklaştı. Son yıllarda kız ve erkek basketbol takımlanndan bazıları uluslararası karşılaşmalarda başarılı sonuçlar elde ettiler.