Bangladeş hakkında ilginç bilgiler

BANGLADEŞ Asya'nın güneyinde bir devlet. Yüzölçümü 143.998 km², Nüfusu 164,7 milyon, Başkenti Dakka. Bangladeş topraklarının büyük bir bölümü Ganj ve Brahmaputra ırmaklarının ortak deltası üzerindedir. Bu engin alçak ova hemen her yıl yazın, yağış mevsiminde seller altında kalır. Gerçekten de söz konusu iki ırmak dünyanın en çok yağmur alan muson bölgelerinin sularını denize boşaltır.


Ülkenin hemen her yerinde yıllık yağış ortalaması 2.000 mm'yi geçer, sıcaklık ortalama 20-30 derece arasında değişir.

Doğal koşulların zorluğuna karşın ülke çok kalabalıktır. Nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 1000 kişiyi aşar. Bu da yalnız tarımla geçinen bir ülke için çok yüksek bir yoğunluktur. Ayrıca nüfus artışı da çok hızlıdır.

Buna karşılık ülkenin kaynakları kıttır; halk beslenmesine yarayan pirinç tarımıyla geçinir, bir de dışarıya satmak için jüt yetiştirilir. Sınırlı olan sanayi başkent Dakka'da ve Çittagong'da toplanmıştır.

Ülkenin Pakistan'dan ayrılmasına yol açan savaş kırsal kesimi çok sarsmıştır. Büyük devletlerin yardımına karşın yaşam düzeyinin en düşük olduğu ülkelerden biri olan Bangladeş sürekli açlık tehdidiyle karşı karşıyadır.

Bangladeş 1971’e kadar Pakistana bağlıydı (Doğu Pakistan). Bunun nedeni halkının müslüman oluşu idi. 1971’de Avami Birliği Partisi'nin özerklik isteği ile başlayan bağımsızlık hareketi giderek bir iç savaş halini aldı. Hindistan’ın silah ve askerle desteklediği bu hareket Pakistan'dan ayrılıp bağımsızlığını kazanmasıyla yeni devlet yabancı ülkelerin sağladığı önemli yardıma karşın büyük ekonomik güçlüklerle (enflasyon, açlık) karşılaştı.

Siyasal anarşinin giderek artması karşısında Avami Birliği'nin lideri Şeyh Mucibürrahman, hükümet başkanı olarak parlamenter sistemi kaldırdı ve tek partiye dayalı bir başkanlık rejimi kurdu (ocak 1975). Cumhurbaşkanı olan Mucibürrahman aynı yıl ağustos ayında akeri bir darbe ile devrilerek öldürüldü.

Ondan sonra iki hükümet darbesi girişimi daha oldu ve general Ziya-Ür Rahman iktidara geçti. Ancak 1981 yılı ortalarında yeni bir darbe girişiminde o da Çittagong kentinde öldürüldü, darbeciler başarı sağlayamadılar ve tutuklanarak idam edildiler.